canyoning cursus

Canyoning Cursus

CANYONING CURSUS
Datum: 1 t/m 6 mei 2023
Locatie: Franse Alpen
In samenwerking met: Ludios

Wildwaterschool

WAT IS CANYONING?
Canyoning is een bergsport waarbij de loop van de rivier door een kloof, (canyon) wordt gevolgd. Al lopend, zwemmend, glijdend, springend en abseilend vind je je weg door de canyon.
Het is een uitdagende sport waarbij je veel kennis en ervaring in huis moet hebben, voordat je zelfstandig kunt afdalen in een canyon.

Wildwaterschool organiseert, in samenwerking met Ludios, in de meivakantie een canyoning cursus waarbij je uitgebreid de technieken van deze mooie sport leert.

Canyoningen in Frankrijk

CURSUS ENTRY LEVEL CANYONING
In deze cursus leer je::

 • Voortbewegen door een canyon (lopen, klimmen, zwemmen, springen, glijden, abseilen)
 • Inbinden in een abseil
 • Tijdens het abseilen je afdaalapparaat blokkeren “versleutelen”
 • Touwtechnieken voor het inrichten van een abseil en looplijn
 • Analyseren van situaties

Je kunt hierna op stap met meer ervaren Canyoneers om ervaring op te doen.

VOOR WIE IS DEZE CURSUS?

Deze cursus is voor iedereen die een goede conditie heeft en geen last heeft van (extreme) hoogtevrees. Er is geen eerdere ervaring vereist.

Inhoud canyoning cursus

Deze canyoning cursus is een intensieve week waarin je heel veel leert over de sport terwijl je fantastische tochten maakt. Wil je na het hele cursustraject zelfstandig op pad in de canyons, dan is dit de juiste start.

De cursus vindt plaats in Frankrijk. Voorafgaande aan de cursus is er een kennismakings- en trainingsdag in Nederland.

Ook voor de mensen die gewoon een hele toffe week willen buitensporten in de Alpen en meer op beleving dan op leren gericht zijn, is dit een heel mooi programma.

Tijdens deze cursus leer je loop, zwem-, glij-, sprong,- en specifieke abseiltechnieken. Je leert het beoordelen van de risico’s in canyons (terrein, omstandigheden, factor mens, de bekende 3×3 methode) en je maakt je eigen tochtplanningen. Touwtechnieken oefenen we op rotswanden ‘op het droge’ maar gaan we natuurlijk toepassen in de canyons. Daarnaast komt er een deel wildwaterzwemmen aan bod wat noodzakelijk is in de meer waterrijke “aquatische” canyons.

Locatie
De cursus vindt plaats in het Franse departement Les Hautes Alpes. In de valleien van de Ecrins en van de Ubaye zijn ontzettend veel canyons te vinden op elk niveau. Dit biedt de mogelijkheid om veel verschillende tochten te maken waarbij er genoeg ruimte is voor het toepassen van de geleerde technieken.

VERBLIJF
We verblijven op onze vaste uitvalsbasis Camping Les Eygas. Op de camping wordt gezorgd voor een kookgelegenheid en kookspullen. We zullen samen koken en een gezamelijke pot maken om de kosten hiervoor te delen. Je zorgt zelf voor een eigen tent, matje, slaapzak, bord, mok en bestek, etc.

HOUDING

Tijdens de cursus wordt verwacht dat je georganiseerd bent en proactief meehelpt met alle taken om het kamp op orde te houden. De canyoningcursus is geen vakantie maar een week waarin wordt gevraagd dat je veel inzet toont.

Canyoningen in Frankrijk

BEGELEIDING

De uitvoering van het programma ligt in handen van Corné Brouwer en Lisa Ahsmann. Corné en Lisa hebben elkaar leren kennen tijdens een canyoningmeeting in 2013. En zijn samen nog regelmatig onderweg in uitdagende canyons sinds die tijd.

CORNÉ BROUWER
Corné komt vanuit de klimwereld. Hij is al jaren actief in touw, zowel op de rots, sneeuw en ijs als ook in industriële omgevingen. Hij geeft cursussen en trainingen rotsklimmen, ijsklimmen, alpinisme, reddingstechnieken, etc, etc.
 

LISA AHSMANN
Lisa’s achtergrond ligt bij wildwater. Zij is raftinstructrice en opleider voor de IRF. Ook heeft ze de Franse Dejeps canyoning opleiding van de CREPS (Franse outdoor opleidingsinstituut) afgerond en gidst ze al jaren canyons in de Hautes Alpes voor Wildwaterschool.

Corné en Lisa vullen elkaar mooi aan met expertises vanuit verschillende hoeken. Corné vanuit het verticale milieu en Lisa vanuit het aquatische element. Net zoals bij canyoning, de ideale combinatie!

VOORKENNIS
Een onderdeel van de cursus is de kennismakings- en trainingsdag in Nederland. De datum hiervoor wordt later bekend gemaakt. Het is een dag waar een aantal basisprincipes van het canyoningen alvast worden behandeld. Hierdoor kunnen we de tijd in Frankrijk optimaal gebruiken.

INCLUSIEF

 • 1 Trainingsdag in Nederland
 • 5,5 cursusdag in Frankrijk Donderdag=halve rustdag, mogelijkheid tot rafting of een culturele invulling op eigen gelegenheid
 • 7 overnachtingen op Camping Les Eygas incl. toeristenbelasting & gebruik van kookspullen
 • Gebruik van al het canyoningmateriaal
 • Advies op aanschaffen van eigen canyoningmateriaal

EXCLUSIEF

 • Reisverzekering
 • Slaapmateriaal (tent, matje, slaapzak, etc)
 • Maaltijden (ongeveer €15,00 per dag, er wordt gezamenlijk gekookt)
 • Bord, mok bestek, etc.
 • Reis Nederland – Frankrijk v.v.

DATA 2023
Meivakantie
1 t/m 6 mei

CURSUSPRIJS 2023
€ 600,00 p.p.

INFO DOCUMENT

Inschrijven
Schrijf je in via het contactformulier

MEER INFORMATIE NODIG?
Wil je graag meer weten over deze canyoning cursus of heb je specifieke vragen? Neem dan gerust contact met ons op per telefoon of per e-mail. Op de contactpagina vind je al onze gegevens.